(ČZ 11/2024) Postní doba je zvláštním časem v církevním roce, kdy se člověk může pokusit udělat něco k proměně a obnově svého života. 

V této době se před námi otevírají některé možnosti, nad kterými jindy snad ani nepřemýšlíme. Třeba se můžeme pokusit obnovit autentické vztahy, s Bohem, s druhými i se sebou samými, a pokud je to potřeba, vrátit se k tomu, co činí život křesťana opravdu křesťanským. V postní době se život křesťana opírá o tři staré dobré pilíře: modlitbu, půst a almužnu.

Modlitba – jistě znáte mnoho definic a myšlenek kroužících kolem tématu modlitba. Já vám mohu nabídnout jednu myšlenku od Jana z Kronštadtu: „Modlitba je dýcháním duše, naší duchovní potravou a nápojem“. Půst - pokud na čas odložím alespoň některé zbytné věci, poznám na jedné straně, na čem jsem závislý a co mne ohrožuje, a na druhé, jak zřeknutí se nejen jídla osvobozuje. Almužna - pochází z řeckého slova „eleemosyne“ = soucit, milosrdenství, slitování. A myslím, že každý z nás má něco nebo někoho, kde může pomoci. Svatý Augustin říkal, že „půst a almužna jsou dvě křídla modlitby, která jí umožňují nabrat na síle a snáze dosáhnout Boha.“

To, co nám postní doba mimo výše řečeného nabízí, je přestat těkat po povrchu věcí a událostí a podívat se dovnitř sebe. Postní čas nemá co do činění s pohrdáním životem a světem, ale v této době opět můžeme získat kritický odstup od toho, co se nám na každém rohu vnucuje a zabydluje se v našem vědomí nebo podvědomí. Traduje se o Sokratovi, že se rád procházel po tržišti, a když byl kýmsi tázán, co zde hledá, odpověděl, že vždy rád hledí na to, kolik věcí k životu nepotřebuje. Postní čas nám může pomoci stávat se nezávislejšími na věcech, o kterých si myslíme, že se bez nich neobejdeme, a zároveň nám může pomoci v novém pohledu na to, co je skutečně nezbytné.

Nemělo by nám ale jít pouze o naše lidské úsilí, neboť postní doba je časem Boží milosti, kdy člověk naslouchá Božímu slovu a vylaďuje svůj život podle něho.

V knize Kazatel čteme, že veškeré věci pod nebem mají svůj čas, a sv. Tereza říkávala: „Když půst, tak půst; když koroptev, tak koroptev!“ Prožívejme dobře nám nabídnutý čas, tedy i čas postní.

Daniel Majer

Český zápas 11/2024 z 17. 3. 2024

Nejčtenější

  • Týden

  • Měsíc

  • Vše