Díky církvi se dostala do návrhu zákona jasná kritéria - demokracie, lidská práva a právní stát - pro kontrolu vývozu zbraní z Německa.

Programová referentka CEC pro teologii a studia Katerina Pekridou přispěla do diskuse na téma „vývoz zbraní v době války“ během konference, kterou ve Stuttgartu uspořádaly diecéze Rottenburg-Stuttgart, arcidiecéze Freiburg, Evangelická církev v Bádensku, Evangelická církev ve Württembersku a Pax Christi Baden-Wuerttemberg. Prezentace a diskuse se zástupci církví, občanské společnosti a obranného průmyslu se zaměřily na otázku, jak postupovat v souvislosti se zákonem o kontrole vývozu zbraní, který byl schválen v koaliční dohodě vládní koalice.


Podle tübingenského právníka Holgera Rothbauera jsou hlavní body návrhu zákona o vývozu zbraní přísnější a transparentnější a jsou založeny na jasných kritériích, jako je demokracie, lidská práva a právní stát. Církvím je potřeba především poděkovat, že se taková dohoda vůbec dostala do koaliční smlouvy, říká Rothbauer, který je zároveň členem pracovní skupiny pro vývoz zbraní při Společné konferenci církví a rozvoje (GKKE).


Holger Rothbauer však konstatuje, že od ruské války proti Ukrajině se bohužel změnila politická nálada v zemi, pokud jde o vývoz zbraní. V této souvislosti má tübingenský odborník na vývoz zbraní vážné pochybnosti o tom, zda bude dohodnutý zákon o kontrole vývozu zbraní v tomto volebním období vůbec dokončen, přestože dodávky zbraní na Ukrajinu mají podle mezinárodního práva zcela jiný status než například dodávky zbraní ropným monarchiím na Blízkém východě, vysvětluje Rothbauer, který rovněž právně zastupuje kampaň „Akce Výkřik - Stop obchodu se zbraněmi.“


Podle Rothbauera schválila německá vláda v roce 2023 vývoz vojenského vybavení v hodnotě 12,2 miliardy eur, z čehož přibližně třetina směřovala na Ukrajinu. Toto rekordní číslo odpovídá nárůstu o téměř 40 % oproti předchozímu roku a překonává předchozí rekordní rok 2021.

Jiří Bochez

Zdroj: https://freiburg.paxchristi.de

Nejčtenější

  • Týden

  • Měsíc

  • Vše