(ČZ 24/2024) Jednotlivé diecéze a ústředí církve vlastní nebo mají ve správě v České republice řadu zajímavých objektů.

Také jednotlivé náboženské obce nabízejí ve svých objektech možnost byť skromnějšího příležitostného ubytování. Budeme rádi, využijete-li nabízené možnosti k ubytování a rekreaci, tělesnému i duševnímu občerstvení...

Ústředí církve

Penzion Betlém – Janské Lázně, Dolní promenáda 7
Ubytování v srdci Krkonoš. V klidném prostředí a přesto pár minut od lázeňského centra Janských Lázní je penzion Betlém – svojí polohou přímo předurčen všem milovníkům přírody, relaxace a letních i zimních sportů. S radostí zde ubytují jednotlivce i skupiny, lyžařské výlety či školy v přírodě. Členové církve zde mohou uplatnit obvykle slevu ve výši 50 %.
Celková kapacita penzionu je 47 lůžek ve třech podlažích budovy. K dispozici jsou dvoulůžkové až šestilůžkové pokoje se sociálním zařízením na patře a jeden čtyřlůžkový apartmán. Bezbariérový pokoj a bezbariérové sociální zařízení, možnost stravování v jídelně, mini kuchyňka.
Podrobnosti: https://www.betlempenzion.cz

02.png

Husinec
V Husinci má naše církev prostory o velikosti 2+kk apartmánu pro ubytování duchovních dorazivších na připomínkové akce spojené s výročím 6. července či pro přespolní pracovníky, kteří zajišťují průvodcovské služby v Centru Mistra Jana Husa.

Praha - Žižkov - kolej a ubytovna, Roháčova 1305/66; Praha 3 – Žižkov
Bohoslovecká kolej patriarchy ThDr. Karla Farského je částí studentské ubytovny Roháčova, nachází se v pátém, tedy nejvyšším patře budovy, která slouží jako ubytovna pro studenty i nestudující. Pokoje jsou dvoulůžkové. Kolej je vybavena kuchyní, sociálním zařízením včetně společné pračky. V koleji je možnost připojení k internetu. Ubytovaní mají k dispozici kapli.
Vedle ubytovny – na Náměstí barikád – je nově upravený park, velké parky jsou v blízké vzdálenosti: Vítkov a park Parukářka.
Bohoslovecká kolej slouží k ubytování a ke spirituální výchově především bohoslovců, připravujících se na duchovenskou službu v CČSH, ale také ostatních studentů HTF UK a v případě volné kapacity i studentům jiných fakult (upřednostněni jsou a budou členové CČSH), kteří chtějí sdílet společný život víry, podle pravidel koleje. Kapacita bohoslovecké koleje může být využita též ke krátkodobému ubytování duchovních, pracovníků CČSH, dálkových studentů HTF či HITS nebo návštěv.

03.jpg

Brněnská diecéze

Penzion Zahrada, Lipová 166/26, Brno
Penzion Zahrada je původní rodinnou vilou z konce 19. století, vystavěnou v rozlehlé zahradě Masarykovy čtvrti, na dohled od areálu nynějšího brněnského výstaviště. Jak zahrada, tak i budova prošly v průběhu let mnohými změnami. K původní stavbě, kde se dnes nachází turistická část penzionu, byla v roce 2000 citlivě přistavěna nová hotelová část. V té se ve dvou podlažích nachází celkem 12 dvoulůžkových pokojů. Sou- částí pokoje je vestavěná skříň v předsíni, kde je také vchod do koupelny. Šest pokojů má výhled do rozlehlé zahrady, dva z pokojů jsou zcela bezbariérové, včetně sociálního zařízení.

V turistické části se nachází 6 dvoulůžkových a 2 třílůžkové pokoje. Ty jsou zařízeny ve stejném stylu a stejným nábytkem jako pokoje v hotelové části. Sociální zařízení se sprchami a WC, zvlášť pro dámy a pány, je umístěno ve vstupní chodbě vedoucí k pokojům. Více než polovina z nich nabízí opět výhled do zahrady.
Podrobnosti naleznete na www.penzion-zahrada.cz/cs/ubytovani.

04.jpg

Královéhradecká diecéze

Ústí nad Orlicí - Lázeňská (ubytovna), Lázeňská 192
Ubytovnu Lázeňská v Ústí nad Orlicí Královéhradecká diecéze Církve československé husitské provozuje již čtvrtým rokem. Jedná se o menší ubytovací zařízení o sedmi pokojích s kapacitou deseti lůžek. Klienti oceňují zejména klid a soukromí; další předností jsou relativně nízké ceny za ubytování a solidní jednání s přihlédnutím k individuální situaci každého klienta.
Podrobnosti: www.ccshhk.cz/lazenska.

05

 

 

 

 

 

 

 

Apartmány Pod Sjezdovkou Červená Voda, Mlýnický Dvůr 54
Červená Voda – zde se nachází penzion „Apartmány Pod Sjezdovkou“, poblíž SKIPARKu Buková hora. V okolí jsou krásné výhledy na Jeseníky, Ústeckoorlicko a Orlické hory a nabízí se mnoho dalších zajímavých míst. Příkladem je výlet „Kamínkovou lesní cestou“ na rozhlednu na Křížové hoře. Nejznámější je Jiráskova horská trasa, která vede prakticky po celém hlavním hřebeni. Cesta, která spojuje nejkrásnější zákoutí Orlických hor, byla vyznačena roku 1921. V okolí apartmánů je také množství cyklostras. Možnost koupání je na přehradě Pastviny nebo v termálních lázních ve Velkých Losinách. Apartmány jsou dvou, tří, čtyřlůžkové s vlastním sociálním zařízením se sprchovým koutem a toaletami a vždy se samostatnou terasou (+ TV, Wifi). Každý apartmán má svou vybavenou kuchyň s lednicí a vařičem. Parkování je zdarma přímo u objektu.
Další informace najdete na webu www.podsjezdovkou.com nebo na Facebooku.

06.jpg

Olomoucká diecéze

Horská chata Ostravice
Pod správu olomoucké diecéze patří horská chata poblíž Lysé hory v Beskydech v obci Ostravice, kde je i kaple naší církve. Rekonstrukce chaty bude dokončena letos v červenci a k dispozici je zde samostatný apartmán pro 4 osoby a dále turistická část, kde budou tři pokoje pro cca 12 lidí se společnou kuchyní, sprchou a WC.
Bližší informace na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ubytování Jeseník, Tyršova 20
Olomoucká diecéze nabízí krátkodobé ubytování (výlety, dovolená, služební cesty…) v nově opravené vile v centru Jeseníku. Jedná se o byt 2+kk.Bližší informace na:
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Plzeňská diecéze

Mariánské Lázně, Boženy Němcové 5
Nabízíme celoročně možnost ubytování v nově zrekonstruovaných pokojích na husitské faře v Mariánských Lázních.
Klidné místo s výhledem do parku, ale zároveň v centru města. Zájemci kontaktujte: 737 918 084.

Šumava - Belvederská chalupa, Železná Ruda, Belvederská 3
Chalupa původně sloužila jako rekreační objekt pod názvem Husita. Na podzim roku 2019 byla chalupa rekonstruována. Nyní poskytuje ubytování až pro 33 hostů ve dvou, tří, čtyř a několika pětilůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením, ledničkou, wifi, přikrývkami a polštáři. V prvním patře je pět pokojů. Na společné chodbě kuchyňský kout s posezením a místnost s prádelnou a sušárnou pro hosty. V přízemí se nachází tři pokoje, lyžárna, velká plně vybavená kuchyně, dětský koutek a společenská místnost s televizí a audio systémem. V celém objektu se chodí v domácí obuvi.
Podrobnosti: www.belvederskachalupa.cz.

08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokoj pro poutníky v krásném historickém městě Písek, Budějovická 204/14
Královské město Písek je branou do Jižních Čech, dominují mu Písecké hory a řeka Otava. Ve městě lze objevovat památky, jako je Kamenný most, středověké hradby, hrad s Prácheňským muzeem a Sladovnou, rozhled z věže děkanského kostela nebo volně přístupné rozhledny Jarník, klášterní kostel, nejstarší vodní elektrárna v Česku, hřebčinec, daňčí obora atd. Z Písku není daleko k Orlické přehradě s hrady Orlík a Zvíkov, do Strakonic, na Hlubokou, do Kestřan, k Sudoměři, do Blatné... V Písku najdete výborné restaurace i kavárny.
Jako východisko pro cesty a výlety nabízíme dvoulůžkový pokoj s přistýlkou pro poutníky, pro větší skupiny je k dispozici prostor bývalého divadla. Pro poutníky je k dispozici toaleta, sprcha a kuchyňka s lednicí, mikrovlnnou troubou, vařičem a rychlovarnou konvicí. Případní zájemci o nocleh mohou kdykoliv kontaktovat duchovního Samuela Vašina na telefonu 601 154 721.

Vodňany, ubytování na faře, Kampanova 479/II
Ubytování pro nenáročné v klidném prostředí fary s výhledem do krajiny. Město Vodňany se nachází v romantické rybničnaté jihočeské krajině s dobrým spojením jak vlaky, tak i autobusy.
Odtud je také dobré spojení na nedalekou Šumavu. Fara se nachází přímo naproti nádraží ČD (10 metrů) a pouhých pět minut od autobusového nádraží.
K dispozici je pokoj se dvěma samostatnými lůžky, sprchový kout, elektrický přímotop a vařič. WC je mimo pokoj v jiném patře. Cena za pokoj: 100 Kč/noc.
Podrobnosti: http://ccsh-vodnany.cz/ubytovani-na-fare.

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ubytování v Prachaticích
Ubytování na faře je skromnějšího charakteru. K dispozici je krásná nová kuchyň, která je plně vybavená lednici, sporákem, troubou, rychlovarnou konvicí a mikrovlnnou troubou. Také několik toalet se sprchou. Ke spaní jsou určeny dva prostory, pro větší skupiny je k využití moderní modlitebna a pro malé skupiny dětský klub/kancelář. Sbor má k dispozici nádhernou zahradu s výhledem na kostel sv. Jakuba, který tvoří významnou dominantu historického města Prachatice. Komunitní zahrada má vlastní pergolu, ohniště a gril. Všem zájemcům rádi vyjdeme vstříc.
Pro ubytování kontaktujte duchovního Samuela Vašina na tel.: 601 154 721.

Betlémská kaple Na Kopci 132, Besednice

Náboženská obec Besednice nabízí ubytování v období od června do září v naší Kapli Betlémské, konkrétně v její přístavbě. V místnosti jsou dvě lůžka, kuchyňská linka i vestavěná koupelna. Velkým kladem je tichá zahrada s jezírkem, kamenným stolem a ohništěm. Pro rodiny s dětmi je tu možnost stanování s dobrým zázemím. Besednice je příjemná obec s restaurací i samoobsluhou a možností výletů do okolní krásné přírody Slepičích hor. V obci je také možnost navštívit koupaliště napájené vodou z hory Kohout. Cena ze jeden den ubytování zůstává 500 korun pro dvě ubytované osoby a 300 korun pro jednoho ubytovaného. Poplatek za stanování 70 korun na osobu a den. Více na tel.: 773557979, příp. na emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakce

Český zápas 24/2024 z 16. 6. 2024

Nejčtenější

  • Týden

  • Měsíc

  • Vše