Ve středu 29. listopadu 2023 se koná Červená středa - den připomínky všech, kdo jsou pronásledování pro svou víru nebo náboženství.

Letošní 6. ročník Červené středy v České republice je společnou akcí České biskupské konference, Ekumenické rady církví a Federace židovských obcí, která upozorňuje na problematiku náboženské svobody a pronásledování pro víru ve světě.

Základním poselstvím iniciativy je prosazování svobody vyznání, vzájemné tolerance ve společnosti a podpoření solidarity se všemi obětmi pro víru ve světě. Znakem této iniciativy je rozsvícené červené světlo symbolizující krev trpících províru. Červeným světlem bývají nasvíceny památky a veřejné stavby.

Tato iniciativa byla založena britskou organizací Aid to the Church in Need (Církev v nouzi). V roce 2022 se v ČR zúčastnilo na 135 církevních i veřejných institucí.

Na stránkách https://www.cervenastreda.cz/mapa-akci/ najdete mapu akcí, kde se do programu tohoto dne zapojují farnosti, sbory, synagogy, kulturní a státní instituce.

V Praze bude mimo jiné červeně nasvícena Petřínská rozhledna, Žižkovská věž, chrám sv. Víta a několik státních institucí.

Centrální program v Praze najdete na této stránce: https://www.cervenastreda.cz/centralni-program-v-praze-2023/

Zveme vás, jako představitele církví, především na židovsko křesťanskou modlitbu od 18.00 h ve velké aule Karolina, na následující (od 18.45) průvod se svíčkami kolem červeně nasvícených sakrálních památek (kostel sv. Mikuláše CČSH, Staronová synagoga a kostel sv. Jiljí) a na následný charitativní koncert.

Charitativní koncert představí vokální soubor Affetto. Na koncert nejsou číslované vstupenky, je možné dorazit přímo na místo a přispět u vchodu do kasičky.
https://www.cervenastreda.cz/beneficni-koncert-cervene-stredy-2023/

Výtěžek sbírky jde v letošním roce na křesťanské školy v těžce zkoušeném Libanonu.

Odkaz na sbírku, které se mohou účastnit i pořadatelé Červené středy mimo centrální pražský program organizovaný ERC, ČBK a FŽO, je zde: https://www.darujme.cz/projekt/1208779

Redakce

pdfPlakát obecný – Červená středa 2023

pdfPlakát – Červená středa 2023 v Praze s programem

pdfInformační leták – Červená středa 2023

pdfInformační brožura pro organizátory – Červená středa 2023

pdfTipy pro nasvícení budov – technický minimanuál – Červená středa 2023

 

Nejčtenější

  • Týden

  • Měsíc

  • Vše