(ČZ 24/2024) Petr Číško působí jako ředitel Institutu evangelizace a pastorace (IEP), který kromě vzdělávací a charitativní činnosti spravuje několik kulturních a rekreačních středisek naší církve. Ptali jsem se ho na starosti a problémy spojené s jeho funkcí.

Co všechno do Vaší správy patří?
IEP zajišťuje pro církev správu Centra Mistra Jana Husa, což je oficiální název pro areál národní kulturní památky – rodného domku M. J. Husa v Husinci u Prachatic. V Praze máme na starosti provoz ubytovacího zařízení v Roháčově, v Krkonoších se staráme o rekreační zařízení Betlém v Janských Lázních. V Podkrkonoší pomáháme církvi s obnovou Přírodního areálu Dr. Karla Farského ve Škodějově. Zajišťujeme tisk a distribuci Českého zápasu. Provozujeme malý kamenný a internetový prodej literatury a bohoslužebných předmětů CČSH.

Komu je především určeno ubytovací zařízení Roháčova? Funguje jen jako studentská kolej, nebo i jako forma hostelu?
Možná je dobré zmínit, že Roháčova není jen ubytovací zařízení, ale její prostory slouží i ke vzdělávání. Přednáší se zde teologie a sociální práce. V minulosti jsme některé ubytovací kapacity přetvořili na učebny. Část budovy je tak vyhrazena pro školy. Zbylé prostory jsou rozděleny na část, která slouží k ubytování studentů, a část pro ubytování komerční. Ubytování poskytujeme téměř výhradně dlouhodobé, a to v několika cenových hladinách. Nejvíce zvýhodněni jsou u nás studenti se statusem bohoslovce CČSH, ti to mají opravdu levné.

Jsou při výběru zájemců o ubytování v Roháčově upřednostňováni studenti HTF UK, HITS Praha či členové CČSH?
Ano, jsou.

Nabídku ubytování v penzionu Betlém v Janských Lázních nalezneme na mnoha webových stránkách, samozřejmě i necírkevních. Velkou devizou je nesporně klidné, příjemné prostředí jednoho z krásných českých lázeňských měst. Co byste zdůraznil vy, kdybyste měl naše zařízení doporučit - třeba hostům, kteří o něm dosud neslyšeli?
Betlém je perfektní místo jak na prodloužený víkend pro rodinu s dětmi v Krkonoších, tak pro různá setkání církve. Leží na slunném, klidném místě, nedaleko od lázeňské kolonády. Členům církve poskytujeme výrazné slevy na ubytování. Snídaně nabízíme formou bufetu, vaříme (třeba i bezlepkově), pečeme domácí štrúdly, na venkovním ohništi je možné opékat vuřty. Pro malé děti je k dispozici dětský koutek a pískoviště s prolézačkou. Přímo v penzionu je možné po dohodě absolvovat sportovní či rekondiční masáže, případně zajít do infrasauny či posedět u kachlových kamen. V Janských Lázních lze navštívit bazén s minerálními prameny nebo třeba finskou saunu. Okolí Krkonošského národního parku nabízí široké možnosti aktivního vyžití – jak v zimě, tak v létě. Těšíme se na vás!

Je Betlém využíván turisty více v létě či v zimě? A kolik z nich je asi členů naší církve? Jak často je třeba využíván pro různá setkání církve typu seminářů, konferencí a podobně?
Vrcholná sezona pro nás vždy byla jednoznačně zima. Poslední roky však ukazují, že se to může měnit. Z církve k nám pravidelně jezdí třeba královéhradecká diecéze nebo náboženská obec Praha 4 – Michle. Taky se u nás na Betlémě po nějaké době opět konalo výjezdní zasedání Ústřední rady CČSH. Za to vše jsme velmi rádi. Z celkové návštěvnosti však netvoří členové CČSH ani jednu desetinu.
V hodnocení na internetu můžeme číst následující text z června loňského roku: „Skvělá kuchyň. Dechberoucí okolí. Zpívající ptáci v korunách stromů a pod nimi zurčící potok. Nádherná symfonie. A velice příjemný pan správce, který vám splní reálné přání v rámci svých možností.“

Můžete pana správce krátce představit?
Pan správce je svérázný, přátelský a komunikativní člověk. Umí samostatně řešit nenadálé situace. Je mimořádně manuálně zručný a výborně peče ?.

Co se týče ekonomické stránky – jak si Betlém stojí, jak ziskovým zařízením je?
Řeknu to asi takhle. Není snadné provozovat rekreační zařízení – jehož prostory se snažíme postupně rekonstruovat, v době různých krizí, kdy nám na straně jedné výrazně rostou náklady a na straně druhé našim hostům klesají reálné příjmy. Rekreace je zbytným výdajem, který v nepříznivé době škrtne většina domácností mezi prvními. Důležitým faktorem je i kvalita sněhové pokrývky v zimě. Na druhou stranu, máme i nějaké rezervy, víme, na čem bychom měli pracovat.

Vaše práce je velmi pestrá, ale i časově velmi náročná. Máte nějaký time management? :)
Ano, snad se tomu dá tak říkat. Pracovní den mám obvykle rozplánovaný po půlhodinách a jednotlivé úkoly si řadím podle priorit. Snažím se být efektivní, abych držel rozumný balanc mezi prací a rodinou – asi jako každý.

Na otázky Kláry Matoušové odpovídal Petr Číško

Rekreační objekty a ubytovny Církve československé husitské

Český zápas 24/2024 z 16. 6. 2024

 

Nejčtenější

  • Týden

  • Měsíc

  • Vše