Milí přátelé, představte si, že jste v Palestině, někdy na počátku našeho letopočtu.

Vidíte tam muže, ke kterému přivede dav lidí ženu, údajně přistiženou při cizoložství, a chtějí ji kamenovat, tedy popravit. Tento muž se na ně podívá a ženy se zastane: „Kdo z vás je bez hříchu, první hoď na ni kamenem!“ Lidé se začínají jeden po druhém pomalu vytrácet... A tento muž se poté podívá i na onu ženu a s láskou v očích jí řekne (parafrázuji): „Nikdo tě neodsoudil? Ani já tě neodsuzuji...“

Základem křesťanské víry není umět zpaměti odříkat nějaké modlitby, znát dokonale Bibli a katechismus a jednou za týden přijít do kostela. Základem křesťanské víry je LÁSKA.

Představte si svět, ve kterém se lidé nepomlouvají, neodsuzují, neporovnávají, nedělají si naschvály, ale naopak se k sobě chovají laskavě, s úctou a dobrotou. Človek může znát Bibli zpaměti, může v kostele pravidelně odříkávat naučené modlitby, ale pokud nebude vzorem jeho chování Ježíš a pokud nebude mít v srdci lásku, nic to neznamená... Samozřejmě, chodit do společenství věřících je dobré. Vědět, co je v Bibli napsané, je užitečné, modlit se je důležité, ale bez správného základu a motivace je to všechno marnost nad marnost. Farizeové a zákoníci (lidé, kteří tehdy chtěli tu ženu kamenovat), byli doslova „náboženští profesionálové“. Ale Ježíš jim ukázal, že takhle tedy ne.

Aleš Toman

Český zápas č. 50 z 10. 12. 2023

Nejčtenější

  • Týden

  • Měsíc

  • Vše