(ČZ 26/2024) Koncem května se konal tradiční Přibyslavský půlmaraton, sice 33 km, dvanácti vytrvalců.

Běh byl neobvyklý v tom, že střídavě nesli na svých bedrech prapor připomínající letošní 600. výročí skonu Jana Žižky a navíc v ruce drželi celou cestu kalich.

Prapor předal v pátek 24. května starosta jihočeského města Borovany Vít Fialka dvanácti přibyslavským atletům.

Popřál jim přitom zdar v jejich předsevzetí netypickou standartu – a také keramický kalich – nepřerušeným během dopravit až na Vysočinu, do města Přibyslav, před jehož branami husitský vojevůdce 11. října 1424 zemřel.
O splněném úkolu novináře na radniční tiskové besedě 5. června informoval starosta Přibyslavi Martin Kamarád, který jednu z etap 173 km dlouhé tratě sám běžel. Je vysokohorským turistou, a proto 11 km běhu s praporem na bedrech zvládl.

„Obdivuju, že někteří lépe trénovaní vytrvalci běželi tři úseky, v součtu 33 km, a v den slavnostního doběhu v sobotu 25. května do Přibyslavi ještě měli síly postavit se na start tradičního Přibyslavského půlmaratonu,“ řekl Martin Kamarád.

Snímek: Starosta Přibyslavi Martin Kamarád (vpravo) a jeho první místostarosta Michael Omes (vlevo) novinářům představili již vypraný prapor, který pro neobyčejný běh věnovalo město Borovany, jehož místní částí je Žižkova rodná osada

Trocnov. Text a foto: Ivo Havlík

Český zápas 26/2024 z 30. 6. 2024

Nejčtenější

  • Týden

  • Měsíc

  • Vše