Od samého počátku války mezi Ruskem a Ukrajinou je náboženská obec CČSH v Roudnici nad Labem zapojena do pomoci ukrajinským uprchlíkům ve svém městě.

V Roudnici nad Labem, v budově bývalé LDN, žije mnoho rodin s dětmi, kterým pomáháme se zapojením do života v ČR.

Pořádáme kurzy češtiny, letní tábory, podílíme se na různých sbírkách a společně s dalšími dobrovolníky se snažíme zlepšovat jejich situaci. V ukrajinské komunitě je samozřejmě mnoho dětí. A mezi nimi je devítiletá dívenka, Angelina.

Angelina před několika měsíci namalovala malý obrázek, česko ukrajinskou vlajku ve tvaru srdíčka. Jednomu dobrovolníkovi se obrázek tak zalíbil, že z něho začal vyrábět připínací placky a nabízet je přátelům za drobný příspěvek pro komunitu.

Placky ale způsobily obrovskou vlnu zájmu napříč republikou a díky sociální síti X se z nich během pár dní stal virální hit.

Velký zájem o placky přesáhl hranice ČR a za pár dní už Angelina malovala srdíčkové vlaječky Polska a Německa. Vše vedlo k tomu, že do ukrajinské komunity, k malé Angelině, přijeli na návštěvu diplomati tří zemí, Německa, Polska a České republiky.

Pro Angelinu a její rodinu to byla velká událost. Bylo úsměvné vysvětlit jí, kdo to je velvyslanec. I když návštěva byla velmi oficiální, Angelina vše zvládla s úsměvem.

Jsem ráda, že jsme součástí Angelinina příběhu a že naše středisko diakonie zaštiťuje sbírku, která díky plackám vyrostla do nečekaných rozměrů.

Zatím mě nepřestalo udivovat, jak takový malý obrázek dokáže rozhýbat velký svět dospělých.

Lenka Selčanová, farářka NO Roudnice nad Labem

1084 1

1084 3

Nejčtenější

  • Týden

  • Měsíc

  • Vše