wuch 03

Modlitba za vlast v čase výročí narozenin prezidenta T. G. Masaryka v březnu 2024.

Bože, vládce vesmíru a Pane dějin lidstva!

Děkujeme ti za filozofa a prezidenta našeho státu Tomáše Garrigua Masaryka, za jeho dílo a odkaz. Vícekrát mělo být jeho dílo odstraněno a jeho památka a myšlenky zapomenuty. To, co je dobré a lidsky ušlechtilé, nejde natrvalo potlačit, ale znovu se projeví. To, co je důležité, nelze odstranit, ale znovu získá na svém významu. To, co je potřebné pro náš život, nebude zničeno a zapomenuto, ale znovu nám to, Bože, připomínáš různými způsoby, neboť ty ve své prozřetelnosti řídíš dějiny, spravuješ tento svět a bdíš nad životy jednotlivců.

Děkujeme ti, Bože, za svoji zemi a vlast, do níž jsme se narodili a ve které můžeme prožívat svůj každodenní život s druhými lidmi. Uvědomujeme si, že to není samozřejmost, neboť mnozí žijí bez domova, vzdáleni od své vlasti, jsou v neustálém ohrožení života a jejich prostředí je místem bolesti a nouze. Prosíme za ně, aby se jejich situace změnila v důstojné podmínky.

Děkujeme ti, Bože, že se v dějinách naší vlasti opakovaně naplnilo proroctví tvého svědka Jana Amose Komenského a vrátila se tomuto lidu do jeho rukou vláda jeho věcí. Prosíme tě, dej, abychom své věci spravovali s moudrostí. Ať usilujeme o pravdivost a otevřenost bez zraňování a znevažování druhých. Ochraňuj nás před povrchností, zlobou a nesvorností. Dávej nám schopnost objevovat zapomenuté hodnoty a dívat se očima srdce. Ať se dokážeme těšit z tvého pozoruhodného díla i toho, co dobrého a krásného vytvořili naši předci. Pomoz nám překonávat všechny nesnáze a těžkosti. Vlož do našeho nitra naději, že nic z toho, co jsme prožili, co prožíváme a co budeme prožívat, nás neodloučí od tvé nekonečné lásky k nám v Ježíši Kristu, tvém Synu a našem bratru a Pánu. Amen.

Kontakty

Kancelář patriarchy
Wuchterlova 5
160 00 Praha 6 - Dejvice

tel.: 724 535 555
E-mail: patriarcha@ccsh.cz

sekretariát:
Mgr. Jitka Wendlíková
tel.: 220 398 109, 724 142 467
E-mail: sekretariat.patriarchy@ccsh.cz

Bc. Jarmila Brynychová
tel.: 220 398 109, 724 048 362
E-mail: kancelar.patriarchy@ccsh.cz