Videozáznam ze slavnostního večera k 20 letům „Dialogu na cestě“

Videozáznam ze slavnostního večera k 20 letům „Dialogu na cestě“, který se konal ve čtvrtek, 30. listopadu 2023.

V Galerii Cesty ke světlu Zdeňka Hajného proběhl slavnostní večer k 20. výročí založení literárně dramatického klubu Dialog na cestě. Byl spojen s prezentací připravovaného almanachu s příspěvky členů tohoto společenství a významných osobností kulturního a společenského života, jako jsou například spisovatelé Max Kašparů, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Bohumil Ždichynec a další. Ukázky z almanachu přednesli herci Petra Jungmanová a Vilém Udatný. Program uvedly Ema Hajná a Olga Nytrová.

Scénář: Olga Nytrová a Václav Strachota
Kamera: Petr Sankot a Václav Strachota
Foto: Petr Sankot
Střih a zvuk: Václav Strachota
Hudba: Václav Strachota
Projekce obrazů: Zdeněk Hajný
Výtvarnice úvodních titulků: Vlasta Polívková

Slavnostní večer v Galerii Cesty ke světlu Pražská Galerie Cesty ke světlu, založené Ing. Zdeňkem Hajným, český malířem, grafikem a psychologem, se zcela zaplnila básnířkami a básníky, prozaičkami a prozaiky, členy Dialogu na cestě a Pražského klubu spisovatelů. Přišli sem oslavit dvacáté výročí založení Literárně dramatického klubu Dialog na cestě. Ten vznikl na půdě CČSH a působí dlouhodobě v NO Praha 8 – Karlín. Galeristka Ema Hajná nejprve přivítala přítomné autory i další hosty. Dále spustila projekci produchovnělých a umělecky působivých obrazů Z. Hajného, kombinovaných se sugestivními fotografiemi vesmíru, pořízenými Hubbleovým vesmírným dalekohledem. Zazněla přitom hudba Václava Strachoty, kterou složil pro jmenovaného tvůrce k desetiletému výročí tohoto uměleckého stánku. O vzniku a významu literárního společenství promluvila dr. Olga Nytrová a poté dostal slovo ThDr. Jiří Vaníček, který hostí jmenovaný klub. Hovořil o svých zkušenostech a dojmech z dlouhodobé spolupráce. Přítomní si poté vyslechli herečku Petru Jungmanovou a herce Viléma Udatného, kteří přednesli výběr textů z chystaného literárního almanachu „Dvacet let Dialogu na cestě“. Závěrečné slovo pronesl bratr patriarcha ThDr. Tomáš Butta, Th.D., který tvůrčí a duchovně zakotvenou práci jmenovaného společenství oceňuje a rád s ním spolupracuje. „‚Každý dobrý dar a každé dokonalé obdarování je shůry a sestupuje od Otce nebeských světel‘ (Jk 1,17). Bože, požehnej tomuto společenství tvůrců, této aktivitě Dialog na cestě, ať mohou jako dosud i nadále rozvíjet ve svém literárním a uměleckém díle krásu a vnímat pravdivost a bolest života, víru a naději skrze dar slova. Ty jsi zdrojem inspirace, dobrých myšlenek, tvůrčího osvícení i posilou, aby přes všechny obtíže dílo mohlo být dovedeno k dovršení, k prospěchu a užitku,“ uvedl během svého požehnání. Spokojené publikum setrvalo v inspirativním prostředí ještě dlouho po skončení pořadu u malého pohoštění a sklenky vína. Všichni si měli o čem povídat, cítili se inspirováni a nabití energií. Těší se na společnou publikaci, v níž se sejdou tvůrčím způsobem spříznění lidé.

Více na webu: Dialog na cestě

Odkaz na Obec spisovatelů ČR.

Fotogalerie z akce na našich webových stránkách: ZDE

Videozáznam ze slavnostního večera  k 20 letům „Dialogu na cestě“

Videozáznam ze slavnostního večera k 20 letům „Dialogu na cestě“

Videozáznam ze slavnostního večera k 20 letům „Dialogu na cestě“, který se konal ve čtvrtek, 30. listopadu 2023.

V Galerii Cesty ke světlu Zdeňka Hajného proběhl slavnostní večer k 20. výročí založení literárně dramatického klubu Dialog na cestě. Byl spojen s prezentací připravovaného almanachu s příspěvky členů tohoto společenství a významných osobností kulturního a společenského života, jako jsou například spisovatelé Max Kašparů, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Bohumil Ždichynec a další. Ukázky z almanachu přednesli herci Petra Jungmanová a Vilém Udatný. Program uvedly Ema Hajná a Olga Nytrová.

Scénář: Olga Nytrová a Václav Strachota
Kamera: Petr Sankot a Václav Strachota
Foto: Petr Sankot
Střih a zvuk: Václav Strachota
Hudba: Václav Strachota
Projekce obrazů: Zdeněk Hajný
Výtvarnice úvodních titulků: Vlasta Polívková

Slavnostní večer v Galerii Cesty ke světlu Pražská Galerie Cesty ke světlu, založené Ing. Zdeňkem Hajným, český malířem, grafikem a psychologem, se zcela zaplnila básnířkami a básníky, prozaičkami a prozaiky, členy Dialogu na cestě a Pražského klubu spisovatelů. Přišli sem oslavit dvacáté výročí založení Literárně dramatického klubu Dialog na cestě. Ten vznikl na půdě CČSH a působí dlouhodobě v NO Praha 8 – Karlín. Galeristka Ema Hajná nejprve přivítala přítomné autory i další hosty. Dále spustila projekci produchovnělých a umělecky působivých obrazů Z. Hajného, kombinovaných se sugestivními fotografiemi vesmíru, pořízenými Hubbleovým vesmírným dalekohledem. Zazněla přitom hudba Václava Strachoty, kterou složil pro jmenovaného tvůrce k desetiletému výročí tohoto uměleckého stánku. O vzniku a významu literárního společenství promluvila dr. Olga Nytrová a poté dostal slovo ThDr. Jiří Vaníček, který hostí jmenovaný klub. Hovořil o svých zkušenostech a dojmech z dlouhodobé spolupráce. Přítomní si poté vyslechli herečku Petru Jungmanovou a herce Viléma Udatného, kteří přednesli výběr textů z chystaného literárního almanachu „Dvacet let Dialogu na cestě“. Závěrečné slovo pronesl bratr patriarcha ThDr. Tomáš Butta, Th.D., který tvůrčí a duchovně zakotvenou práci jmenovaného společenství oceňuje a rád s ním spolupracuje. „‚Každý dobrý dar a každé dokonalé obdarování je shůry a sestupuje od Otce nebeských světel‘ (Jk 1,17). Bože, požehnej tomuto společenství tvůrců, této aktivitě Dialog na cestě, ať mohou jako dosud i nadále rozvíjet ve svém literárním a uměleckém díle krásu a vnímat pravdivost a bolest života, víru a naději skrze dar slova. Ty jsi zdrojem inspirace, dobrých myšlenek, tvůrčího osvícení i posilou, aby přes všechny obtíže dílo mohlo být dovedeno k dovršení, k prospěchu a užitku,“ uvedl během svého požehnání. Spokojené publikum setrvalo v inspirativním prostředí ještě dlouho po skončení pořadu u malého pohoštění a sklenky vína. Všichni si měli o čem povídat, cítili se inspirováni a nabití energií. Těší se na společnou publikaci, v níž se sejdou tvůrčím způsobem spříznění lidé.

Více na webu: Dialog na cestě

Odkaz na Obec spisovatelů ČR.

Fotogalerie z akce na našich webových stránkách: ZDE

Nejčtenější

  • Týden

  • Měsíc

  • Vše