V Evropském parlamentu v Bruselu byl zdůrazněn význam evropských voleb v roce 2024 a úloha církví při řešení současných výzev a podpoře angažovanosti voličů.

Význam evropských voleb v roce 2024 a úlohu církví při řešení současných výzev a podpoře angažovanosti voličů zdůraznila Dr. Hillie van de Streeková, která zastupovala Konferenci evropských církví (CEC) na semináři Dialog podle článku 17 Smlouvy o fungování EU.

Dialog s církvemi, náboženskými společenstvími a filozofickými a nekonfesními organizacemi se konal 13. února 2024 v Evropském parlamentu v Bruselu. Jeho hostitelem byl poslanec Evropského parlamentu Othmar Karas, první místopředseda Evropského parlamentu, který je odpovědný za provádění článku 17 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU). Dr. Hillie van de Streeková, která působí jako generální tajemnice Rady církví v Nizozemsku, ocenila dialog podle článku 17 (3) Lisabonské smlouvy, který zajišťuje otevřený, transparentní a pravidelný dialog s církvemi a náboženskými organizacemi.

„Jako evropské církve musíme i my podporovat angažovanost voličů tím, že zaujmeme jasný postoj. Musíme vyzvat naše členy církví a věřící lidi, aby volili strany, které hájí naše základní evropské hodnoty uvedené v článku 2 Smlouvy. Musíme promluvit. Zříkáme se svého úkolu jako církve v Evropě, pokud budeme mlčet,“ dodala. Dr. Van de Streeková dále uvedla, že církevní denominace na národní i mezinárodní úrovni jsou povolány pozvednout prorocký hlas. „Tím proroctvím máme na mysli, že by církev měla promluvit. Poselství evangelia je poselstvím pokoje, spravedlnosti a celistvosti stvoření.“ Kritizovala instrumentalizaci náboženství pro politické zájmy a to, jak je třeba se jí věnovat a zabránit jí.

Na semináři zazněly různorodé úvahy o významu dialogu podle článku 17 pro zvyšování povědomí proti dezinformacím a zahraničnímu vměšování na jedné straně a pro dosažení vysoké účasti ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2024 na straně druhé. Účastníci diskutovali o tématech souvisejících s falešnými zprávami, dezinformacemi a konspiračními teoriemi a o tom, jak zamořují naši společnost a demokracie.

JIří Bochez

Zdroj: Conference of European Churches

Nejčtenější

  • Týden

  • Měsíc

  • Vše