Kalendář událostí

Stáhnout jako iCal soubor
Koncert k výročí Bedřicha Smetany v Litomyšli
Datum konání: sobota, 11. květen 2024, 18:30
Zobrazení : 125

V rámci oslav 200. výročí narození Bedřicha Smetany realizuje Unie českých pěveckých sborů projekt „Česko zpívá Smetanu“ na území celé České republiky ve spoluprácí s Církví československou husitskou.

Slavnostní koncerty a vystoupení pořádá „Unie“ ve dnech 11. a 12. května 2024 v Litomyšli.

V sobotu 11. května přednesou při pietním aktu Mistrovy skladby v 15,15 hod. u Štursova pomníku Bedřicha Smetany na Smetanově náměstí spojené smíšené sbory Prahy a Středočeského kraje, Canto carso, Laetitia a Chorus puellaris sbormistryně Mgr. Tereza Bystřická), společně s brněnským mužským sborem Láska opravdivá Filozofické fakulty Masarykovy univerzity (sbormistr Mgr. Jan Špaček).

Od 18,30 hod. proběhne slavnostní koncert „Pocta Bedřichu Smetanovi“ obou výše jmenovaných těles a domácího sboru Lilium ZUŠ Bedřicha Smetany (sbormistryně Lucie Vavřínová, DiS.) v kostele Církve československé husitské na Toulovcově náměstí. V programu zazní sborová díla Bedřicha Smetany a českých skladatelů 20. století – Petra Ebena, Bohuslava Martinů a Jana Hanuše. Jeho součástí bude také krátká vzpomínka na faráře CČSH Jaromíra Metyše, iniciátora a zakladatele Smetanovy Litomyšle. Účast na koncertu přislíbil patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta.

Následující den (neděle 12. 5.) zazní od 9,30 hod. v rámci mše svaté v titulární katedrále Povýšení sv. Kříže Dvořákova mše D dur Lužanská (sbormistr dr. Roman Michálek, varhanní doprovod Ivana Kylarová) v provedení spojených sborů Prahy a Středočeského kraje, které po mši vystoupí od 11,00 hod. v Klášterních zahradách.

Koncerty jsou pořádány ve spolupráci s Církví československou husitskou, s níž podepsala „Unie“ společné memorandum pro celé území ČR, a s římskokatolickou farností Litomyšl.

Mgr. Jaroslav Vávra, předseda Unie českých pěveckých sborů

Foto: Husův sbor v Litomyšli, zdroj: ÚAM CČSH

pdfPocta Bedřichu Smetanovi-koncert v Litomyšli 11. 5. 2024

Nejčtenější

  • Týden

  • Měsíc

  • Vše